Malo kupatilo? Još manji problem

U današnje vrijeme, kada prilikom kupovine nekretnine moramo da pazimo na svaki skupo plaćeni kvadratni metar, ušteda prostora postiže se smanjivanjem ili izostavljanjem predsoblja, hodnika i degažmana, kao i pripajanjem kuhinje dnevnom boravku.

Vešernice i ostave se već smatraju luksuzom, a za kupatilo preostane tek nekoliko kvadrata u koje treba smjestiti i toalet, a često i veš mašinu. Nije čudo da kupatila budu tijesna tako da se čovjek u njima jedva može okrenuti. Ali, da to ne mora uvijek da bude slučaj, uvjerili su nas stručnjaci iz kompanije Cerovo.

 

Ma koje veličine bilo vaše kupatilo – kažu u Cerovu – dobrim odabirom sanitarija i ostalog kupatilskog inventara, može se postići dosta uštede u prostoru i dobiti na komforu.

 

Ako ste u prilci, za početak razmislite o boji, veličini i dezenu podnih i zidnih pločica. Ako je vaše kupatilo malo, to ne znači da treba da izbjegavate velike pločice. Naprotiv. Sitne pločice mogu učiniti vaše kupatilo prenatrpanim, a velike pločice znače manje linija na zidu i vizuelno povećavaju prostor. Dijagonalno pakovanje kvadratnih pločica na podu takođe može stvoriti iluziju većeg prostora, a sjajne i metalik pločice, poput Mek kolekcije italijanskog proizvođača Atlas Concord, uvećavaju prostor reflektovanjem svijetla i efektom ogledala. Ukoliko se, ipak, u Cerovu zaljubite u avangardne dekorativne pločice i mozaike renomiranog španskog proizvođača Dune – nemojte očajavati. Mozaikom možete prekriti manje površine, na primer na zidu tuš kabine ili oko ogledala.

 

Kod izbora sanitarija i kupatilskog namještaja za malo kupatilo, važno je izmjeriti i uklopiti svaki centimetar.

Preporuka je da se, umjesto za ovalne, odlučite za elemente četvrtastog oblika, jer se oni kao lego kockice uklapaju jedni sa drugima. Takvi su na primjer umivaonici španskog proizvođača Salgar. Ovu seriju odlikuju male dimenzije, pravilni oblici i vrhunska funkcionalnost. Prostor ispod umivaonika iskorišćen je za komodicu za odlaganje. Izaberite jednostavno ravno ogledalo iza koga se krije ormarić u kome možete sakriti sve ono što bi vam inače stvaralo nered oko umivaonika.

 

Iz Cerova nam takođe savjetuju da u malim kupatilima instaliramo konzolnu toaletnu šolju koja se montira na zid i ne oslanja se na pod. Ovo važi i za pomenuti ormarić ispod umivaonika. Što je veća vidljivost poda – veći je i utisak o prostoru. Roca u ponudi ima čak i četvrtaste toaletne šolje, naravno, sa zaobljenim ivicama, tako da nema opasnosti od povrede.

 

Ukoliko kuburite sa prostorom u kupatilu, najvjerovatnije je da će vaš izbor pasti na tuš kabinu umjesto na kadu. U ovom slučaju, nemojte se zavaravati da će zavjesa za tuš da vam uštedi prostor samo zato što može da se pogura malo unutra. Naprotiv, vrlo vjerovatno je da će uvijek ići vani, a njena neprozračnost će takođe smanjivati prostor. Staklena tuš kabina je bolji izbor, ali gledajte da izbjegnete vrata koja se otvaraju ka spolja. Zbog toga iz Cerova preporučuju Huppe staklene tuš paravane iz linije Design, sa anti-plaque tehnologijom protiv nakupljanja kamenca. Ovo vrlo moderno i ekonomično riješenje omogućava vam da za tuš izdvojite taman onoliko prostora koliko možete i želite.

 

I na kraju: troškovi. Generalno pravilo je da ne treba štedjeti na opremanju kupatila. Kupatilo se pravi da bi trajalo. Za razliku od ostalog namještaja u stanu, većina stvari u kupatilu se trajno ugrađuje, pa bi naknadne izmjene mogle biti skuplje od uštede koju ste mislili da postižete. Da bi vam trošak opremanja kupatila učinilo podnošljivijim kada su sanitarije u pitanju, Cerovo u junu nudi termostatske tuš sisteme renomiranog proizvođača Grohe već od 270e.