Drveno – kompozitni podovi za uređenje eksterijera – Pravi izbor za Vas!

Uređujete terasu, balkon, baštu, prostor oko bazena ili kompletnu okućnicu, i dvoumite se oko izbora završne podne obloge? Preporučujemo vam drveno-kompozitne podove za eksterijere, koji su zbog svojih odličnih svojstava postali pravi hit!

Među mnogim materijalima koji se nude kao dobro rješenje za oblaganje spoljašnjih površina posebno se ističu drveno-kompozitni podovi (WPC), koji se mogu postavljati samostalno ili u kombinaciji s drugim materijalima poput kamena, keramičkih pločica, opeke i sl. Svojim izgledom stvaraju tople i prijatne ambijente, primjerene privatnim ali i javnim prostorima.

 

Ekološki material

 

Drveno-kompozitni podovi izrađuju se od mešavine recikliranog drveta i polimera. Tako nastaje ekološki kompozitni materijal, koji drvo nadmašuje svojom trajnošću i načinom održavanja, a keramičke pločice svojim konačnim ugođajem. Zbog izuzetne otpornosti na vremenske uticaje, truljenje, plesan i gljivice, ovakvi podovi se preporučuju za oblaganje terasa, prostora oko bazena, dokova marina itd. Ovaj drvenokompozitni materijal može se reciklirati, ne sadrži nikakve toksične materije i kao takav preporučljiv je za sve ekološki osviješćene pojedince.

 

Prednosti

 

Drveno-kompozitni podovi prenose ljepotu drveta na površinu poda. Upravo je to bila osnovna ideja pri stvaranju ovog materijala: prenijeti ono najbolje od drveta, a to je izgled i ugođaj koji stvara u prostoru, te korigovati njegova svojstva u smislu istrajnosti, lakoće održavanja, osjetljivosti na vlagu, truljenja, napada insekata itd.

 

Bitne karakteristike drveno-kompozitnih podova:

 

  • izuzetno dug vijek trajanja (garancija proizvođača je čak do 25 godina)
  • stvara ugođaj drvene obloge
  • materijal nema šupljina, pukotina i čvorova
  • jednostavno održavanje, mogućnosti obrade kao u slučaju drveta
  • ne sadrži štetne hemijske materije i može se reciklirati
  • nizak koeficijent bubrenja u vlažnim uslovima

Prilikom postavljanja drveno-kompozitnih podova, potrebno je slijediti uputstva proizvođača ili taj posao prepustiti ovlašćenim firmama, koje garantuju za svoj rad. Ovakvi podovi su namijenjeni isključivo za spoljašnje površine i podnose konstantna dinamička opterećenja do 450 kg/m2. Postavljaju se na podlogu pod nagibom od 1% zbog odvođenja vode.

Pod se polaže na potkonstrukciju, tj. oslonce minimalnih dimenzija 5×5 cm, kako bi se omogućila pravilna ventilacija. Oslonci ne smiju biti postavljeni u vodu. Potrebno je osigurati razmake, koje definiše proizvođač, zbog pravilnog odvoda vode i temperaturne ekspanzije materijala. WPC se sada izrađuje u najrazličitijim bojama koje oponašaju boje različitih vrsta drveta, ali i njihovu teksturu. Gazna površina može biti glatka ili rebrasta (protivklizna), kao i u slučaju drveta.

 

Održavanje

 

Daske drveno-kompozitnog poda održavaju se pranjem blagim deterdžentima i vodom, a jednom godišnje preporučljivo je očistiti reške. Za uklanjanje eventualnih gljivica i plijesni upotrebite proizvode s hlorom, a za uklanjanje masnih mrlja – sredstva za odmašćivanje. Većina masnih mrlja nestaće nakon nekoliko nedelja izloženosti UV zracima. Ogrebotine ćete jednostavno ukloniti četkanjem površine poda. Zbog neravnomerne izloženosti vlazi, mogu se pojaviti mrlje, ali one će nestati djelovanjem UV zraka, koje će takođe s vremenom malo izmijeniti boju dasaka. Drveno-kompozitni podovi odlično su rješenje za eksterijere zbog izuzetno dobrih svojstava u praktičnom, funkcionalnom i estetskom smislu.

 

U svim prodajnim salonima kompanije Cerovo možete naći veliki izbor drveno-kompozitnih podova. Očekujemo Vas! Dobrodošli!