DON’T TOUCH ART. USE IT. – KOMERCIJALNI I NAMJENSKI ASPEKTI INDUSTRIJSKOG DIZAJNA

Trećom industrijskom revolucijom i rastom naše ekonomske moći, mi ne želimo više stvari koje će nam biti samo korisne. Naši zahtjevi su porasli i želimo da one, svojim estetskim karakteristikama, u nama bude neku od emocija, da budu zabavne, da govore o našem životnom stilu i na kraju, o onome na čemu se toliko insistira posljednjih decenija- našoj individualnosti.

Brendovi se utrkuju i dovijaju na razne načine da nas ubijede da kupovinom baš njihovog proizvoda naš svijet, dom i mi sami ćemo biti originalniji i privlačniji. Praksa je da to isto rade i studiji namjenskog (custom made) dizajna. Kada se uklone svi marketinški alati ubjeđivanja velikih korporacija i etikete o posebnosti dizajnerskih studija, ostaje samo ogoljen dizajn i njegova ljepota. Tada zaboravljamo njegovu namjenu. Ili ostaje samo funkcija, kada zaboravljamo ljepotu.

Cilj kampanje „Ne diraj umjetnost. Koristi je.“ je da se skrene pažnja na oboje: na kreativna rješenja predmeta koja umiju da budu duhovita, moćna i uzbudljiva, koja su umjetnička djela sama po sebi, ali i činjenicu da su to na kraju dana samo objekti koje upotrebljavamo. I zato, vrlo često, prestanemo da ih vidimo. Takođe, ova kampanja je pokušaj da se u Crnoj Gori progovori na ovu prilično zanemarenu temu, sa željom o stvaranju neke povoljnije klime, koja bi mlade ljude motivisala da se ozbiljnije počnu baviti ovom vrstom primijenjene umjetnosti, a ujedno i industrije, kod nas .

Kažemo umjetnost, a i dalje se vodi diskusija da li je industrijski dizajner umjetnik ili kreativni zanatlija. Bez obzira koju etiketu im nalijepili, njihov cilj je isti: vjeruju da svojim originalnim proizvodima olakšavaju životne probleme, odgovaraju na često vrlo komplikovane želje ljudi i u svakodnevicu unose ljepotu objekta.