Art Deco, kako mu odoljeti!

Šarmantni  stil Art Deko nastao je između dva svjetska rata.

Predivni enterijeri uređeni u ovom zaista posebnom stilu obilježili su tzv. “zlatno doba Holivuda” , čuvenog Velikog Getsbija i seriju Poaro. Već godinama unazad dizajneri eneterijera povremeno flertuju sa retro izdanjima, te inspiraciju pronalaze u različitim dobima prošlosti, kombinujući ih sa new age trendovima, materijalima i stilovima.

Tako je i Art deco, složićemo se zasluženo, dobio počasno mesto u ovom periodu kada se vraća na velika vrata upotpunjen sa naprednom tehnologijom i time postaje jedan od omiljenih stilova i mnogih domaćih dizajnera. Ispunjenost prostora luksuznim detaljima učinile su da ovaj stil i danas predstavlja oličenje glamura i ekstravagancije!

Novo doba donelo je i mnoge mogućnosti pa je Art deco danas mnogo dostupniji nego pre. Skupocene materijale poput slonovače, kristala i žada danas je moguće zameniti verodostojnim replikama od plastike, hromiranog metala i čelika. Svakako po nižoj ceni.

AKO VOLITE SOFISTICIRANOST, OVO JE PRAVI STIL ZA VAS!

Luksuz, sofisticiran stil i težnja ka razvitku, ka modernom glavne su karakteristike kojima bismo opisali Art deco. Ukoliko baš sada planirate preuređenje svog prostora, a vodite se ovim smernicama preporučujemo vam da se držite ovog stila, a da inspiraciju potražite i u Cerovo prodajnim salonima u sklopu Home décor-a koji vam pruža upravo da malim detaljima i određenim komadima nameštaja enterijer preuredite na ovaj način. Imajte na umu da postoje male “cake” kojima možete smiriti Art deco i svesti ga u savršen balans sa današnjim stilovima, tako da ne odstupaju jedno od drugog previše. Uklopite luksuzni kristalni luster, koji izgleda kao da je pozajmljen iz dnevne sobe gospodina Getsbija sa sofisticuranim nameštajem presvučenim laskavim plišom pastelnih boja i smelim umetničkim aksesoarima.

Glavni element sobe u Art deco stilu obično čini veći komad nameštaja poput sofe sa zaobljenim ivicama, tapaciran plišem. Kombinujte ovakav nameštaj sa zlatnim stočićem i šarmantnim detaljima.

OSLOBODITE DUH ZLATNOG DOBA, BUDITE SMELI U KOMBINACIJAMA

Jednu od  karakteristika ovog stila čine i kontra kombinacije nežnih pastelnih tonova i jarkih boja koje odišu muškom energijom. Postoji nekoliko mogućnosti koje vam nudi Art deco kada pričamo o paleti boja. A vi ćete svakako odabrati onu koja je naviše u skladu sa vašim individualnim ukusom i stilom života. Možete ga zadržati na minimalizmu i držati se jednostavne “klasične” šeme koja uključuje luksuzno krem, čokoladnu braon uz jaća bela naglašavanja. Alternativno, ako ste smeliji ili želite dekoraciju za neku posebnu proslavu, recimo svoje venčanje, možete potpuno osloboditi jedan retro ton (pink, žuta, orandž) i dozvoliti  totalnu dominaciju nad ostatkom enterijera.

Izbor je svakako na vama, ali kada su u pitanju ovako velike promene ne bi bilo lose da prvo napravite vrstu mood board-a kojim ćete se voditi dok u potpunosti ne budete zadovoljni krajnjim utiskom.

KUPATILA U ART DECO STILU

Kupatila, ukoliko planirate velike promene takođe možete premestiti u ovu luksuznu epohu vremena. Ovo ćete najbolje učiniti spajanjem tamnijih nota drveta i svetlog mermera, ali i ubacivanjem velikih ogledala i zanimljivih geometrijskih lustera. Ne zaboravite da su srebrna i zlatna jedne od glavih karakteristika ovog stila i odvažno ih uklopite u enterijer. Krugovi, troguglovi ili cik-cak obrascimogu da posluže kao

inspiracija za kreiranje interesantnih detalja kojima ćete obogatiti prostor.

MAŠTOVITA GEOMETRIJA

Jasni geometrijski oblici jedan su od osnova Art deco stila i često ukoliko se uklope kako treba, ostavljaju utisak prirodne harmonije i balansa bojeva i oblika. Maštovita i pravlina geometrija može se predivno uklopiti sa keramičkim oblogama, bilo da je u pitanju kuhinja i pločice ili pod koji vizuelno širi prostor i daje mu svežinu tonova.

I za kraj, ne zaboravite da svoj prostor osvežite jednom povećom tropskom palmom. Pored toga što će pročistiti vazduh, ova šarmantna biljka kao predivan detalj uneće izvesnu notu otmenosti, egzotike i svežine i na pravi način uz druge detalje okrakterisati Art deco stil u vašem prostoru.

U Cerovo prodajnim centrima širom Crne Gore možete pogledati širok asortiman materijala, a ukoliko tražite kreativne ideje i detalje kojima bi ulepšali svoj dom savetujemo vam da posetite Home decore centar koji se nalazi na prvom spratu prodajnog salona u Baru.